Followers

Jom tgk ada apa kat sini

Thursday, July 28, 2011

Duit Syiling Baru - Siri ketiga

artikel di petik dari mStar Online


KUALA LUMPUR: Bank Negara Malaysia (BNM) akan mengeluarkan siri ketiga duit syiling baru tahun depan.

Gabenor BNM, Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz berkata, duit-duit syiling baru yang dalam denominasi 5 sen, 10 sen, 20 sen dan 50 sen diinspirasikan daripada ciri-ciri unik yang mencorakkan budaya dan warisan kaya negara ini.

"Motif reka bentuk duit syiling ini memaparkan keindahan alam semulajadi, flora dan fauna dan seni kraftangan tradisional yang terdapat di Malaysia," kata beliau pada majlis pelancaran 500,000 set duit syiling peringatan bagi menandakan siri-siri duit syiling baru itu di sini, Isnin.
Beliau berkata, siri duit syiling baru ini lebih kecil dan ringan untuk memudahkan orang ramai menggunakannya.

Ia juga mempunyai sisi tepi yang berbeza-beza bagi memudahkan orang ramai dan mereka yang kurang upaya penglihatan mengenali dan membezakannya.
Duit syling berwarna kuning dan perak ini dibuat dengan menggunakan kemajuan terkini teknologi pembuatan duit syiling dengan memasukkan ciri-ciri keselamatan yang lebih baik untuk mengelak daripada pemalsuan.
Logam baru yang digunakan untuk membuat duit syiling ini adalah dari jenis yang lebih berkualiti dan tahan lama.

Siri baru ini akan berada dalam edaran bersama-sama dengan siri yang sedia ada. Siri yang sedia ada akan dikeluarkan daripada edaran secara beransur-ansur.
Bank pusat juga akan bekerjasama dengan institusi kewangan, perniagaan dan vendor yang mengendalikan wang tunai untuk memastikan peralihan yang lancar.

"Vendor yang mengendalikan mesin wang tunai akan diberikan tempoh enam bulan untuk mengubah suai mesin bagi memudahkan penggunaan duit syiling baru ini nanti," kata Zeti lagi.
Pada majlis itu, beliau turut memperkenalkan siri keempat duit kertas baru yang akan dilancarkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada bulan September nanti. - BERNAMAini lah rupenye duit syiling baru tu

untuk penjelasan lanjut korang bleh terus ke laman sesawang Bank Negara MalaysiaJangan lupa untuk melihat tawaran yang menarik kat bawah ni tau, rugi tak tengok :
1. PROTON kini memberikan anda pilihan untuk mendapatkan pulangan yang berbaloi dengan wang Ringgit anda!
2. Jangan lepaskan peluang untuk berada di tengah-tengah parti XPLAY ini secara besar-besaran
3. Ramadhan & Syawal hamper serendah RM87.50


2 comments:

❤ Cik Nissa ❤ said...

waa....tak tahu pun pasal duit syiling baru ni. tapi sekali tgk nmpak cam wang asing. msia punya rupanya..huhu.

done follow here =)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

syiling oh syiling

oh cmtu rupenya syiling baru kite ye .

cantik jep :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan

Photobucket